brood

Om de hoek waar ik woon staat een broodfabriek. Het is een aanzienlijk exemplaar, zo’n beetje alles van deeg werd er gemaakt. Werd, want vorig jaar is hij gesloten. Erg is dat niet, de stad was inmiddels om de fabriek heen gegroeid als het deeg om de worst van een worstenbroodje en er is dringend behoefte aan nieuwe huizen. Er komt een nieuwe wijk.

Ze hebben het Bread Breda genoemd, de toekomstige buurt, naar een anagram van de stad Breda, en ja, brood. Bread.

Misschien denkt u nu: leuk, grappig. En met dit soort onderwerpen kan ik al gauw klinken als een zuurpruim. Dus schetst ik nog een voorbeeld.

Want vlakbij de oude broodfabriek wordt nog een nieuwe wijk gebouwd. Ditmaal op het terrein van een oude chipsfabriek (het zoutje, niet de halfgeleider). Die wijk gaat Blossem heten. Dus niet Blossom, wat correct Engels zou zijn, of Bloesem, wat eleganter klinkt en makkelijker te spellen is, nee Blossem. Er vanuit gaande dat mensen het toch wel als blossem gaan uitspreken is het handig dat het alvast zo is geschreven. Nederengels.

Yes, you cannot always get your sin, but a buurt named Blossem or Bread gaat my cap a bit te boven. Als je voor Bread gaat, ga dan all in. Denk aan het Croissantplein, de Casino-Wit straat, de Worstenbroodweg. Straatnamen die je graag in de mond neemt en die overigens nog niet bestaan. Hou het niet bij halfslachtig marketing-Engels waarin alleen de zweem van een historische verwijzing zit, maar weinig echt wordt verteld.

Over Blossem heb ik mijn punt wel gemaakt. Dat is gewoon een spelfout en een hele valse start voor iedereen die er gaat wonen.

Schoonheid is niets meer dan de belofte van geluk, schreef Stendhal. Dat is wat mensen zoeken als ze naar een nieuwe woning verhuizen, een nieuwe wijk – de belofte van een mooi leven. En schoonheid begint bij de naam.
Blossem staat inmiddels al in de steigers, maar voor de Bread-buurt is het nog niet te laat. Maak er de Broodbuurt van en ik kom er graag wonen, bij voorkeur aan het Hof van Mergpijp of de Roze Koeken Ring.


Eerder schreef ik al over potentiële straatnamen. Dat stuk vind je hier.

Plaats een reactie